HomeGevelreinigingUithakkenVoegwerkVoegspecieSnijvoegVoorbereidingWitte UitslagImpregnerenFoto'sContact
   
   Voegwerk:


Een veel geziene bezigheid bij nieuw metselwerk, en tegenwoordig ook bij particulieren, die bijvoorbeeld hun gevel laten uithakken en/of reinigen (zie rubriek uithakken en/of reinigen). Als men over het voegwerk praat, dan praat men eigenlijk alleen maar over de platvolvoeg.

Wat is platvolvoeg precies ?

Men neemt een voegbord en een hoeveelheid specie daarop. Het voegbord zet men aan de onderkant van de lintvoeg en vervolgens wordt de specie met enige kracht in de lintvoeg geduwd (lange voeg) van links naar rechts, tenzij u rechtshandig bent dan werkt u van rechts naar links. Om een mooier en strakker resultaat te krijgen zet men de specie in de voeg en word de voegspijker er nog eens in tegenovergestelde overheen gehaald. Voor metselwerk geldt dit echter niet. (Bent u namelijk linkshandig dan metselt u van rechts naar links)

Dit zelfde geldt ook voor de stootvoegen (rechtopstaande voeg). Men neemt een handje vol specie en duwt de specie tussen duim en wijsvinger in de voeg (hier komt echter wel enige kennis bij kijken), ook kan de stootvoeg d.m.v. een bordje in de voeg gezet worden, maar dit neemt enkele tijd in beslag. Vervolgens als de lint- en stootvoegen vol zitten zorgt de stoffer toch voor het eindresultaat. Er word geveegd van links naar rechts, zo veegt u de klonten van de stootvoegen af.

Als eind resultaat heeft u een prachtige platvolvoeg. Afgezien van de weersomstandigheden, die er niet altijd naar zijn (bijvoorbeeld zomers). Zorg dan dat u aan het einde van de dag de gevel goed nat maakt, dit is in het belang van uw gevel maar ook van het voegwerk. Pas ingezette voegspecie dat te lang word blootgesteld aan zonlicht kan de cement in de specie doen verbranden en houd u alleen maar gruis over en kunt u de voeg er met uw vinger uithalen. U begint weer van voor af aan.

De verhouding voor het maken van een platvolvoeg is 4 delen voegzand en 1 deel cement. In de bouwwereld wordt er dan ook gesproken van 1 op 4. Zo bestaat er ook nog de verdiepte voeg. Deze voeg kan zonder bezwaar 5 mm verdiept worden uitgevoerd mits de metselspecie diep genoeg ligt. Meer dan 15 mm verdiept voegwerk mag op 1 voorwaarde worden uitgevoerd als de metselspecie tijdens het metselen meteen wordt door gestreken. Zie onderstaande tekeningen voor soorten voegwerk. Zo bestaat er ook nog de snij- en knipvoeg, voor deze informatie verwijs ik u door naar de rubriek Snijvoeg.

                       Knipvoeg:                                                      Platvolvoeg:
     


                  Verdieptevoeg:                                                Schaduwvoeg:
        

 

                      Snijvoeg:                                                Terugliggendevoeg:
        

 

 
 
 

   
   
   
   
   
   
 

 

2010 Roose Voeg en Metselwerken.