HomeGevelreinigingUithakkenVoegwerkVoegspecieSnijvoegVoorbereidingWitte UitslagImpregnerenFoto'sContact
   
   De snijvoeg:


De specie werd vroeger op de ambachtelijke manier gemaakt en verwerkt.
De verwerking van deze voeg is een vergeten ambacht. Gelukkig voor de voegers komt deze voeg met regelmaat terug. Het maken van deze specie ging met de hand, d.w.z. dat het zand gemengd werd met cement en kalk, vervolgens werd het met de voeten in een kuip door elkaar gestampt. Net zo lang totdat al het vocht uit de specie werd gestampt, dit proces kon wel 30 minuten duren.

Door de toevoeging van kalk maakt het de specie smeug, na het stampen lijkt de specie op stopverf. Is dit het geval dan is het gereed voor verwerking. De verwerking wordt nog steeds op de ambachtelijke manier gedaan. Door een bal specie in de hand te nemen en deze met een voegspijker tussen de stenen te drukken, zet ongeveer een halve M.

Het afsnijden van de lintvoegen doet men met een rijtje van ongeveer een halve meter lang. Eerst haalt de voeger zijn voegspijker nog eens over de voeg heen om scheurvorming te voorkomen. De rij zet men op de onderkant van de voeg (bovenkant steen). Eerst snijd men de onderkant en vervolgens de bovenkant. Later veegt men met een stoffer het overtollige specie weg. Ook de stootvoegen worden er op een ambachtelijke manier ingezet. En deze zal later met een ouderwets schoenmakers mesje worden gesneden.

De snijvoeg is en blijft een vergeten ambacht.

Verhoudingen:

Gebroken wit                        wit                         lichtgrijs

4 zilverzand                       2 zilverzand                2 zilverzand
    
2 kalk                                1/2 kalk                        1/2 kalk
 
1 cement                          1/2 cement                    1 cement
 

 
 
 

 

   
   
   
   
   
   
   
   
 

 

2010 Roose Voeg en Metselwerken.