HomeGevelreinigingUithakkenVoegwerkVoegspecieSnijvoegVoorbereidingWitte UitslagImpregnerenFoto'sContact
   
   Uithakken:


Ook het uithakken van oud voegwerk is een veel geziene bezigheid aan de gevels.
Het belangrijkste is dat dit goed gebeurt. Zorg ervoor dat de diepte van de voeg minimaal
1 cm is en maximaal 2 cm.

Zorg er ook voor dat het oude voegwerk in zijn geheel is verwijderd, want dit kan scheurtjes in het nieuwe voegwerk veroorzaken.

Andere oorzaak van scheurtjes in het voegwerk zijn de ankers in de gevels en kozijnen. Deze kunnen door weersomstandigheden gaan roesten en uitzetten.
Dit oefent zoveel kracht uit op de steen dat deze ook begint te scheuren.

Nog een andere oorzaak van scheuren in het metselwerk is door verzakking van woningen. Het metsel en voegwerk is er tegenwoordig zo slecht aan toe, maar dat kan ook niet anders want vroeger metselde en voegde men alleen maar met kalk omdat het cement nog niet bestond.

Nu ik het er toch over heb, het Portland cement is pas uitgevonden in het jaar 1824 door de Engelse vrij metselaar Joseph-Aspdin uit Leeds. Deze was bezig op het eiland Portland met het verpulveren en verhitten van kalksteen en klei. Het grijskleurige eindproduct kreeg dus ook de naam Portland-cement. Ook ontdekte de vrij metselaar dat door verhitting van klei en kalksteen, en een combinatie van korrels, de zogeheten klinker is ontstaan.

Portland cement wordt tegenwoordig gebruikt in de bouw. Met water en zand vormt het de grondstof metselspecie en dit weer in combinatie met grind voor beton.
 
 

   
   
   
   
   
   
 

 

2010 Roose Voeg en Metselwerken.